Meer weten? Klik op More.


W.T.C. Bentille
Dat ze in Metille vree sportief zijn, dat is algemeen geweten. Zo ontstaat er begin de jaren 1980 – we gaan rap aan een halve eeuw zitten – een wielerclub die ze, hoe kan het anders, de naam WTC Bentille geven.

Hoe die meer dan 40 jaar verlopen zijn krijgen we te horen van Norbert Van de Keere, 40 jaar bestuurslid en 30 jaar voorzitter van de club.
Het begint allemaal in 1982 toen ze nog reden onder het vaandel van de KWB (Katholieke Werknemers Beweging). Einde van dat jaar worden de laureaten en clubkampioenen gehuldigd.

Deze feestelijkheid ging door in het ondertussen al lang ter ziele gegane restaurant Vlasschuurke. Ze wisten het nog niet maar het zou de laatste viering zijn onder de vleugels van de KWB.
Na de officiële huldiging werd verhuisd naar Café Prins van Oranje – bij Nelly – waar er werd gezopen en gedanst dat de kachelbuis uit de schoorsteen viel. Ja, we blijven het herhalen: om te feesten moet je in Bentille zijn.
Het was echter niet allemaal zatteklap want in de late uurtjes van nog steeds dezelfde dag – maar meer waarschijnlijk al in de vroege uurtjes van de volgende dag – werd WTC Bentille geboren. Als eerste voorzitter bombardeerde men Carlos Bogaert. Een ploeg kan maar draaien met een goede sponsor, dus was ook Oswald Moens, van de centrale verwarming en sanitair, van de partij. Hij zorgde voor het startkapitaal.
De rest van het jaar 1982 werd volop gezocht naar leden voor de splinternieuwe club. Echt moeilijk was dat niet want het waren vooral vroegere KWB leden die overstapten naar WTC Bentille.
Begin 1983 bestond de club uit 28 man, toch al een mooi groepje. Een van de eerste verwezenlijkingen was een fietsenwijding met aansluitend een receptie. Niet simpel met hun beperkte middelen. Gelukkig hadden ze goede sponsors waaronder Restaurant ’t Vlasschuurke, waar al meteen de receptie kon doorgaan.

Vanaf het eerste seizoen vlogen ze erin met een rit van 200 km door de Vlaamse Ardennen. Tijdens de wintermaanden werd aan de conditie gewerkt, onder meer door het organiseren van vriendschappelijke voetbalmatchkes. En als afsluiter een daverend clubfeest met de deejays van Radio Polderland.
Het jaar daarop, 1984, mochten ze opnieuw enkele nieuwe leden verwelkomen. We zitten al aan 36. Op sportief vlak werden de grenzen verlegd en stond de Waalse Pijl op het programma. Al wie erbij was weet het: een lastig koerske. Dichter bij huis won WTC Bentille de Superclub, een wedstrijd tussen alle Sentse sportclubs.
De club bleef maar groeien en er werd naarstig gezocht naar nieuwe inkomsten. Playbacken was volop in de mode en de club sprong op de kar. Een heuse playbackshow werd ingericht. Met toch wel wat zenuwen want het was het eerste evenement dat ze zelf zouden gaan organiseren. De zenuwen waren achteraf bekeken niet nodig want de show werd een daverend succes. Het ledenbestand groeide tot 43. ’t Sents Archief vernam trouwens uit goede bron dat er zich zelfs een lid op krukken kwam aanbieden.
Dat playbacken, dat bleef ook niet duren, dus moesten er nieuwe financieringsbronnen aangeboord worden. Die kwamen er door sponsoring van enkele gekende Metilse firma’s: Vlatex, drankencentrale Goethals en Centea.

Jaren werd er getoerd door “de dardennen” maar op den duur vonden ze die niet meer hoog genoeg. Er werd luidop gefantaseerd over echte bergen. Van het een komt het ander en tien moedige leden gingen van start voor een zesdaagse tocht naar Lourdes, niet voor niets gekend als Lourdes op de bergen. De apotheose was de beklimming van de door de Ronde van Frankrijk goed gekende Tourmalet.
Het clubleven is wat het is en soms is er ook droevig nieuws. Proost van het eerste uur, E.H. Hoogewijs, overlijdt in augustus 1991.

En plots zijn we al 10 jaar ver. 1993 is het jaar van de vernieuwing van WTC Bentille. De club sluit zich aan bij de Belgische Bond voor Rijwieltoeristen, zeg maar BBR. Norbert Van de Keere wordt de nieuwe voorzitter. Er komt een nieuwe sponsor, Garage Thyssen van de Mazda. Alle bestaande sponsors blijven ook aan boord.

Op 1 juni van dat jaar staat in de krant te lezen: “De Zwaarste Fietstocht Aller Tijden”. Ze hebben het dan over de Elfstedentocht. 1500 deelnemers stappen op de fiets, waarvan 8 van WTC Bentille. 6 zullen de tocht uitrijden.
En nog zijn ze niet moe want datzelfde jaar wordt de Mont Ventoux bedwongen.

Begin de jaren 2000 komt er meer en meer interesse vanuit de jeugd. De toekomst van de club ziet er rooskleurig uit. Initiator Eric Perreman en voorzitter Norbert Van de Keere zetten hun schouders onder de jeugdbegeleiding.
In 2009 start WTC Bentille een opleiding wielertoerisme voor kinderen. 15 kinderen tussen 8 en 14 jaar beginnen aan de opleiding.

De eerste ritten gaan door aan de Boerekreek, maar weldra wordt aan ’t Kantientje in Bentille een heus oefenterrein aangelegd waar kan geoefend worden op de stuurkunde van het veldrijden en het mountainbiken.
We komen in een stroomversnelling want ook op verharde wegen wordt gewerkt aan behendigheids- en evenwichtsoefeningen, hindernissenparcours, EHBO, fietsen herstellen en verkeerslessen door de politie. Die lessen gaan op vandaag nog steeds door op woensdagnamiddag.
Maar de boog staat niet altijd gespannen. Tussendoor wordt er al eens een trappistenroute gereden. Westvleteren, Rochefort, Orval. Naar verluidt bleven de meegebrachte flessen water, cola en Ice Tea onaangeroerd in de volgwagen.
